Izmene Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Belorusijom

Bez autora
Jun 14 2011

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja u Vladi Republike Srbije Nebojša Ćirić potpisaće sutra u Minsku protokol o izmeni i dopuni Sporazuma o slobodnoj trgovini Republike Srbije sa Belorusijom koji usklađuje trgovinu Srbije sa Carinskom unijom Ruske Federacije, Belorusije i Kazahstana. Ovaj dokument omogućiće povećanje konkurentnosti srpske privrede i izvoza, kao i unapređenje međusobne robne razmene sa zemljama članicama Carinske unije. Perspektive buduće saradnje između Srbije i Belorusije nalaze se u oblasti agrara, metaloprerađivačke, hemijske i farmaceutske industrije, obojene i crne metalurgije, proizvodnje robe široke potrošnje i građevinskog materijala, kao i u oblasti izvođenja investicionih radova i turizma. Proces usklađivanja trgovine Srbije sa Carinskom unijom uskoro će biti okončan potpisivanjem dokumenta sa Ruskom Federacijom koji je usaglašen.

Izmene Sporazuma o slobodnoj trgovini sa BelorusijomMinistar ekonomije i regionalnog razvoja u Vladi Republike Srbije Nebojša Ćirić potpisaće sutra u Minsku protokol o izmeni i dopuni Sporazuma o slobodnoj trgovini Republike Srbije sa Belorusijom koji usklađuje trgovinu Srbije sa Carinskom unijom Ruske Federacije, Belorusije i Kazahstana.

Ovaj dokument omogućiće povećanje konkurentnosti srpske privrede i izvoza, kao i unapređenje međusobne robne razmene sa zemljama članicama Carinske unije.

Perspektive buduće saradnje između Srbije i Belorusije nalaze se u oblasti agrara, metaloprerađivačke, hemijske i farmaceutske industrije, obojene i crne metalurgije, proizvodnje robe široke potrošnje i građevinskog materijala, kao i u oblasti izvođenja investicionih radova i turizma.

Proces usklađivanja trgovine Srbije sa Carinskom unijom uskoro će biti okončan potpisivanjem dokumenta sa Ruskom Federacijom koji je usaglašen. U saopštenju resornog ministarstva se podseća na to da je 7. oktobra 2010. godine potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kazahstanom.

U prva četiri meseca ove godine ukupna robna razmena sa Belorusijom iznosila je 48,3 miliona dolara, od čega je izvoz Srbije iznosio 13,8 miliona dolara, što predstavlj rast od 66,6 posto.  Uvoz je u prva četiri meseca 2011. godine iznosio 34,5 miliona dolara i viši je za 8,9 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik